Website logo

Krijg alles te weten over proteïne, en waarom het zo belangrijk is!

Wat zijn eiwitten proteïnes nou precies?

Eiwitten

Het kan lastig zijn om te begrijpen wat een eiwit werkelijk is, maar gelukkig ben jij op de juiste pagina beland. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een eiwit.

Wat zijn eiwitten?

Een eiwit (of proteïne) is een voedingsstof. Bijna alles wat jij op een dagelijkse basis eet, bevat eiwitten. Alle eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en je hebt deze nodig om energie te krijgen. Omdat je lichaam zelf ook bepaalde aminozuren aanmaakt, zou je denken dat je geen extra eiwitten nodig hebt, maar helaas, maakt je lichaam niet alle benodigde aminozuren aan. De extra aminozuren die wij dan ontvangen noemen we essentiële aminozuren. Wist je dat je lichaam voor 15%-20% uit proteïne bestaat?

Waar zijn eiwitten goed voor?

Over het algemeen kan je eiwitten niet missen in je voedingspatroon. Ben je benieuwd waar eiwitten allemaal goed voor zijn? Hier staat alles op een rijtje.

  • Eiwitten dragen bij aan sterke spieren. Ze zorgen zowel voor de groei als de instandhouding van je spieren. Ook ondersteunen eiwitten snel herstel van de spieren na het sporten.
  • Eiwitten werken bloeddrukverlagend. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van eiwitrijke voeding, weliswaar in combinatie met groenten, fruit en weinig verzadigd vet, bloeddrukverlagend werkt.
  • Eiwitten geven je energie. Eiwitten vormen niet alleen een belangrijke bouwstof voor je lichaam, maar dienen ook als brandstof.
  • Eiwitten dragen bij aan sterke botten. Kinderen hebben eiwitten nodig voor een normale groei en ontwikkeling van de botten. Voor volwassenen zijn eiwitten onmisbaar voor het behoud van sterke botten.
  • Met eiwitten kun je overgewicht tegengaan. Waar je vaak hoort over koolhydraatarme diëten en vetarme diëten, hoor je eigenlijk nooit iets over proteïne-arme diëten. Je lichaam zet de energie uit proteïnen namelijk voor een groot deel al direct om in warmte. De energie wordt dus, anders dan bij koolhydraten, niet omgezet in vet. Het eten van meer proteïnen en minder koolhydraten is dan ook een goede manier om af te vallen.